DigiTools MÁV M63 „Gyík” hanganyag teszt

#vasútmodell #máv #mozdony

A videóban a  @DigitoolsElektronika  frissen megjelent DigiSound 5 hangdekóderekre készült MÁV M63-as hanganyagát teszteltem le és mondom el róla a véleményemet.

A bemutatóhoz egy ArtModell (elérhetőség: https://www.facebook.com/Artmodellmakett) által koszolt MTB M63-ast kaptam kölcsönbe.

A gyártó anyaga a hanganyagról itt tekinthető meg: https://youtu.be/1Og40rElwI8?si=c4av1uUTpVwSspVR

NMJ Nohab hangszórócsere DigiTools hangvödörrel

#vasútmodell #mozdony #digitools

Az NMJ NOHAB-ok egyik gyenge pontja a gyári hangszóró, ami messze alulteljesít a többi megoldáshoz képest. A saját mozdonyomban korábban már lecseréltem a gyári megoldást egy Fuggerth Csörgőbe való hangszóró+hangvödör kombóra, ami ugyan jobb volt mint a gyári, de a hangereje még így is elmaradt az elvárttól. A  @DigitoolsElektronika  most előrukkolt egy új hangszóróval és hangvödörrel amit direkt ehhez a mozdonyhoz terveztek, ebben a videóban ezt építem be a mozdonyomba.

A hangszóró elérhető a gyártónál: https://digitools.hu/termek/miniatur-hangszoro-nmj/ és a hazai modellboltokban is.

TrainController: félautomata menetrend V43-as IC vonathoz

#vasútmodell #terepasztal #traincontroller

Ebben a videóban azt mutatom be, hogy miként készítettem egy gombbal indítható menetrendet a V43-as IC vonatomhoz TrainController-ben. Azt szerettem volna megvalósítani, hogy a szerelvény egy gombbal indítható legyen úgy, hogy indulás előtt a mozdony felkapcsolja a megfelelő fényeket, és hangot, majd elinduljon, illetve menet közben a megfelelő helyeken különféle hangokat adjon ki.

A feladatot természetesen máshogy is meg lehet oldani, én az itt bemutatott módszert választottam.

Egy új vasútmodell mozdony digitális beüzemelése – ahogy én csinálom

#vasútmodell #tutorial

A videóban az MTB M44-esén keresztül bemutatom nektek hogy én miként szoktam egy új vontatójárművet beüzemelni és beállítani a DCC digitális üzemhez a terepasztalomon való használathoz. A videóban a következő témákat járom körbe: Mozdonycím beállítás, mozdony felvitele a multimaus könyvtárába, mozdony hozzáadása a z21 mobiltelefonos alkalmazás könyvtárába és a mozdony hozzáadása a TrainController programhoz.

A mozdonyok sebességkalibrációja TrainControllerben: https://youtu.be/f6Yse7tVpsU

Félautomata Csörgős Bhv ingát készítettem a Train Controller-el

Ebben a videóban azt mutatom be, hogy miként készítettem egy gombbal indítható menetrendet a Csörgős ingavonatomhoz TrainController-ben. Azt szerettem volna megvalósítani, hogy a klasszik Fuggerth Csörgős ingaszerelvényemet egy gombbal indítható legyen úgy, hogy indulás előtt a mozdony felkapcsolja a megfelelő fényeket, és hangot, majd elinduljon.

A feladatot természetesen máshogy is meg lehet oldani, én az itt bemutatott módszert választottam.

A fékezés és gyorsulás beállításaim a digitális vasútmodelleimnél

#vasútmodell #digitális #dcc

Ebben a videóban megpróbálom elmondani a tapasztalataimat arról, hogy digitális rendszerek esetén milyen szempontok alapján érdemes beállítani a vontatójárműveinkben a gyorsulási és lassulási paramétereket.

A közzététel óta érkezett egy észrevétel a videó alá, amiben a modellezőtárs azt írta, hogy az általam tapasztalt jelenség oka az, hogy nincs jól beállítva valami, és hogy a Train Controller folyamatosan, ugrás nélkül vezérli a járműveket, tévesen állítom azt hogy nem, és nem szükséges 0-nál nagyobb értéket beállítani a CV3 és CV4-re. A kommentelő szerint a dekóderben kell beállítani rendesen a sebességet, és azt, hogy 128 lépcsős legyen a sebességfokozat. Lentebb egy kép a videóban használt V43-as sebességprofiljáról.

Nem tudom lehet-e ennél pontosabban beállítani, a mozdony teljes sebességen 130km/h körül alakul, ami megfelel a méretarányos sebességnek, és a dekóder 128 lépésre van állítva (alapból 10+ éve minden járművet 128 lépésen használok). A középsebesség picit lejjebb van, hogy alacsonyabb sebességnél finomabban lehessen szabályozni a mozdony mozgását. A videón okkal tettem a kép sarkába a RailCom monitoron az aktuális a pályába kimenő sebességparancsot, mert pont az látszik rajta, hogy gyorsításnál még csak 12-15 értékeket ugrál, de lassításnál sokkal durvábban veszi vissza a sebességet, mint ahogy azt elvárnánk, ezen igény szerint lehet finomítani, ha nem elégedett az ember az eredménnyel.

Vasárnap este kíváncsiságból kipróbáltam, és mivelitt nálam a fékrámpa akár 2,3 méter is lehet (van ilyen hosszú szakaszom is), még úgy is 6-9 jól elkülöníthető lépésben ugrik le kúszási sebességre szinte minden jármű, ami járműtől függően 0-ra állított CV4 esetén változó eredményeket produkál. A FLIRT úgy viselkedik mint egy ideges bakkecske, a Piko Szergej viszont egész visszafogottan reagál (ebben szerepe lehet még az adott jármű hajtásának, a lendkerék méretének, és a dekódernek is).

Ez a szabályzás a program adottsága. Én személy szerint elég érzékeny vagyok arra, hogy a járművek a lehetőségekhez képest realisztikusan mozogjanak, és itt ezt arra is értem, hogy kitérőbe érkezve 40km/h-ról ne 2 méter legyen a fékútjuk (mert a valóságban sem annyi lenne), és ne csorogjanak 30-40 centiket 5-8 km/h-s kúszási sebességgel (a valóságban nagyon nem látunk ilyet szintén), mert ez számomra nem szép. Ez az a rész, amikor bizony kísérletezni kell, és olyan dolgokat is kipróbálni, amiket nem írtak a könyvekbe. Az eredményt meg láthatjátok a videóimban.

PIKO gyári hangos M62-es összehasonlítása a DigiTools hangjával

#vasútmodell #teszt #bemutató
Ebben a videóban egy kölcsönkapott gyári PIKO M62-es hangdekóder hangjait hasonlítom össze a DigiTools hanganyagával. Elsősorban azokra a hangokra koncentráltam amik mindkét dekóderben elérhetőek.

Egy DR Szergej indulás: https://youtu.be/gGl9z7OsuYU?t=37

Egy jól eltalált csöves Szergej hang: https://youtu.be/vGCBs1O2XxM?t=84

Gyártói információs oldalak a dekóderek részletes specifikációival:

DigiTools M62 DigiSound 5.5: https://digitools.hu/termek/m62-szergej-hanganyag/

PIKO SmartDecoder XP 5.1 M62: https://www.piko-shop.de/de/artikel/piko-smartdecoder-xp-5.1-s-v200-dr-mit-schalldaempfer-plux22-inkl.-lautsprecher-35040.htm

PIKO Szergej DigiTools hangdekóder és hangszóró beépítése

#vasútmodell #piko #digitools
A PIKO Szergejbe építettem be egy DigiTools DigiSound 5.5-ös hangdekódert és a hozzá tartozó hangszórót.

A gyártó honlapja részletes információkkal a dekóderről és a hanganyagról: https://digitools.hu/termek/m62-szergej-hanganyag/

A hangdekóder megvásárolható: https://shop.modell.hu/digitools-digisound4-5-m62-hangdekoder-hangszoroval-m62-szergej-dizelmozdonyhoz-plux22