Vasútmodell tamponfeliratok eltávolítása DLE 90-el

#vasútmodell #barkácsolás

Ebben a videóban azt mutatom be hogy miként távolítottam el tamponfeliratot egy kocsiról. A videóban látható GOSA kocsi eleve hiányos, alkatrésznek, és átfestésnek vásároltam.

A tamponeltávolításhoz a LuxModellbau DLE90-es folyadékát használtam, ami itthon a VMC-ben szerezhető be: https://vasutmodell-centrum.hu/lux-modellbau-9002-dle-90-100ml-tamponfelirat-eltavolito-folyadek

Egy GOSA kocsi megmentése

Még évekkel ezelőtt vettem két alváz nélküli roncsként árult MÁV GOSA kocsit, amik eddig a fiókban hevertek, és várták sorsuk jobbra fordulását. Mostanra lett időm velük foglalkozni, a két járműnek két külön sorsot szántam. A rosszabb állapotú kocsiból új színterves GOSA kocsi lesz majd később, a jobb állapotú kocsit pedig most helyreállítottam.

Egy AC kerekekkel ellátott DB IC kocsi volt a donor, amit a jófogáson találtam. Direkt lepusztult állapotú kocsit kerestem, csak az alváz kellett nekem belőle ehhez a kocsihoz (és a tető a másikhoz). A Roco elég modulárisan készítette el a kocsicsaládot, sok alkatrész így teljesen csereszabatos.

A donornak használt DB kocsi maradéka

A DB kocsi alvázát légecsettel feketére fújtam, hogy passzoljon a MÁV jármű alá.

A GOSA kocsi alapvetően picit viseltes állapotban volt, ami nagyon látványos volt, azok az erősen kopott ablakkeretek voltak.

Az ablakkeretek meglehetősen kopottak voltak

Az volt az ötletem, hogy ezt a kocsit az érkezéskori állapot szerintire csinálom meg, így az ablaksorok kiszedése után a kasztnin található ablakkeretet fekete alkoholos filccel kihúztam.

Egyszerű a javítás, fekete alkoholos filcet használtam.
A javított fekete ablakkeretek, a gyártáskori állapotnak megfelelően.

Egy kb. 15 perces munka volt az egész, utána letörölgettem a járművet, visszaraktam az ablakokat, és a belsőt a DB kocsi alvázára helyeztem, majd összepattintottam, végül kicseréltem az AC kerekeket DC-re.

Ennyi, kész is a megmentett jármű. A tetőn itt ott van némi kopás, de tervezek egy enyhe koszolást, az majd elrejti a maradék hibát.

A végeredmény így néz ki, egyedül az ütközőket kell már csak pótolni

Kb 16 ezer forint volt mindennel együtt a projekt, és így lett egy + GOSA kocsim, jól jön a Bartók EC-be majd 🙂

Modellbemutató: MTB MÁV-START M41 2112 „retró” Csörgő

#vasútmodell #bemutató #mtb

Ebben a videóban az MTB 2023-as egyik újdonságát, a MÁV-START M41 2112-es pályaszámú retro festésű mozdonyának H0 építési nagyságú modelljét mutatom be nektek röviden. A bemutatott mozdony saját tulajdonú, kereskedelmi forgalomban vásárolt modell.

Gyártó: MTB
Vasúttársaság: MÁV-START
Korszak: VI.
Pályaszám: M41 2112 (418 112)
Honállomás: Hatvan
Cikkszám: MTB-H0 M21-2112