Karácsonyi történések

Kezdem azzal, hogy Kellemes Ünnepeket kívánok minden kedves modellezőtársamnak!
Végre a karácsonyi szünet környékén volt egy kis időm a terepasztal csinosítgatására is. Első körben felszereltem a 4 darab MaxTrain-től rendelt fényjelzőt. Egy kicsit filigránabbak, és szebbek, mint Fuggerth társaik, ezért már meg is rendeltem a maradék négyet az állomás másik két vágányához.

új jelzők

A jelzők bekötésénél használtam először zsugorfóliát az elektromos csatlakozásoknál. Sokkal jobb, mint a korábbi szigszalagos módszer. Esztétikus, és jobban is tart, ezen felbuzdulva még néhány kritikus ponton bevetettem őket.
Szintén beszereztem egy törpe tolatásjelzőt is, hogy fedezve legyen az állomás hátsó traktusa is. Kötelező darab minden magyar asztalra, nagyon jól mutat.

törpe tolatásjelző

Még a gödöllői kiállításon vásároltam két Viessmann utcai lámpát, amiket szintén bekötöttem. Az állomásépület világítását is beüzemeltem, így már mind belül, mind kívül ki van világítva az épület.

fényár a parkolóban

új lámpa a mozdonytároló vágányok mellett

Állomásépület kivilágítva

Végeztem némi füvesítést, és tereprendezést az olyan helyeken, amik eddig kimaradtak.

szép lassan eltűnik az utolsó foghíj is

fűcsomók a peron szélén

Modellek:
Karácsonyra érkezett még egy Albert Sgnss, tartályos rakománnyal, illetve egy koszolatlan Habis is.

AlbertModell Sgnss

már ketten vannak

szép kis konténervonatot tudok kiállítani a kocsikból

AlbertModell Habis

kissé leharcolt társával pózol a frissen mosott kocsi

"Elő" Karácsony

Mondhatnám azt is hogy a Mikulás hozta, de igazándiból nem. A lényeg, hogy a szombati börzén sikerült beszereznem egy Albert féle MÁV Sgnss konténerszállítót.

Maga az alapmodell is nagyon szép, de a hozzáadott néhány apróság teszi igazán élethűvé. A kocsi oldalán levő bordák a MÁV járműnél nem egyforma kiosztásúak mindkét oldalon, az Albert-féle kocsin ezek a bordák megfelelően vannak elrendezve. A kocsi pályaszáma 31 55 457 5 167-1.

A feliratozás éles, és pontos, minden kis részlet a helyén van. Beszereztem hozzá két 20 lábas konténert is, hogy ne üresen fusson. Alapból három pályaszámon került kiadásra a kocsi, így a megfelelő méretű asztallal rendelkezők össze tudnak belőle rakni egy jó kis konténervonatot.

TT dolgok

Jó rég írtam már, és még régebben volt szó a TT-s projektemről. Most megtöröm a csendet, és a célegyenesbe érkezett BTTB NoHAB felújítás kapcsán írok pár sort, hogy miként is állok.
Szóval volt az a BTTB mozdony, amit szívesség fejében kaptam még tavaly. Elég rosz állapotban volt szegényke, így beutaltam egy főműhelyre. Először Csíkos mesTTer vette kezelésbe a hajtását, amiben ezt-azt cserélni kellett. Miután műszakilag a lehetőségekhez képest rendbe került, gondosan lemostam róla a régi kopott festést. Egy alapos előkészítés után a már jól bevált narancs keverékemmel szépen színrefújtam, majd száradás, és maszkolás után jött az alváz szürkéje, és a sárga csík. Még egy művelet van hátra, a vizesmatricás pályaszám felhelyezése (M61 019 lesz őkelme), hogy teljessé váljon a feljavítás.


Közben a TT-s asztalka más részein is történtek változások, előkészítettem a terepépítést, ennek jegyében maszkolószalaggal elfedtem a csavarokat, és illesztési hézagokat, és pár kritikus ponton „takonypisztollyal” rögzítettem a vágányzatot, hogy jobban bírja a függőleges tárolást.