Digitális vezérlőkocsi világítás beépítés – DigiTools szereld magad panellel

A 106-os BDt-m is kapott végre egy digitális világításpanelt. Az ember azt gondolná, hogy egy ilyen művelet csak abból áll, hogy berakjuk a nyáklapot, és kész, azonban itt is minden az apró részletekben rejlik.
Mint eddig, most is a korábban már jól bevált DigiTools panelt választottam. Ennek az előnye az, hogy van benne direkt vezérlőkocsis üzemmód, külön kapcsolható vezetőfülke világítással, külön kapcsolható homlokfényszórókkal, beállítható világításmintával, és sebességfüggő világítással (a Bhv családba tartozó kocsik egyik jellegzetessége a világítás fényerejének megváltozása, amikor az egy bizonyos sebesség fölött akkumulátorrol a tengelyvéggenerátorra váltanak).
Első lépésben méretre kell szabni a panelt, ehhez én miniflexet használtam. Itt óvatosnak kell lenni, nehogy átvágjunk valamit, amit nem kellene.

Méretre szabva

Miután belepróbáltam a kasztniba, filctollal megjelöltem a kocsi szakaszait, a két termet, a poggyászteret, az előtereket és a vezetőfülkét. Erre azért van szükség, hogy a megfelelő helyre ültessem be a LED-eket. Ez egy szereld magad panel, így ezt a műveletet nekünk kell elvégezni, saját igényeink, és az adott kocsi paraméterei szerint. Miután megfelelően elhelyeztem a LED-eket, és beforrasztottam őket, beépítettem a kondenzátort is a poggyásztér nem látható részére (én a készlethez kapott 2 darab 470-es helyett egy 1000-es kondenzátort használtam).
LED-ek beültetése

A homlokvilágítást is kialakítottam, ehhez a készlethez kapott, eredetileg a végzárfényekhez készült panelt használtam, csak a vörös helyett sárga LED-et építettem bele, így a két alsó fényszóróval meg is voltam. A felső fényszóróhoz pont kapóra jött a világításpanel gyári forrpontja, ami éppen középen van, így az ide beültetett LED szépen a helyére kerül, amint berakjuk a panelt a helyére. Miután minden kész volt, beigazítottam, és két apró melegragasztó pöttyel rögzítettem a nyáklapot.
Homlokfényszórók világításának kialakítása

Már majdnem kész

A forgóvázakba beépítettem az áramszedő lemezeket, és jöhetett a felprogramozás. Beállítottam a vezérlőkocsi üzemmódot, a fényerőt, a kocsi címét, és a szerelvénycímet. Kiaknáztam a szabadon állítható világításmintában levő lehetőséget is, így külön kapcsolható lett az előtérvilágítás, és a termek világítása is.
Fényszórók

Előtérvilágítás

Terem + előtér világítás

Vezetőfülke világítás