Hollandia

Az elmúlt héten érkeztem haza Hollandiából, ahol egy hetet töltöttem. Ezalatt főleg a tavaly kihagyott részeit tekintettem meg az országnak. Sajnos egyetlen modellboltot sem találtam, így ilyen téren üres kézzel tértem haza, azonban láttam egy-két nagyvasúti érdekességet.

Hollandiában elég liberalizált a vasúti szállítás. Az ember itt találkozhat ICE3-as szerelvénnyel, és régi „Koploper” típusú őskövület motorvonattal is. A vasútvonalak nagy része villamosított, és kétvágányú, átlagban 120, és 160-as sebességűek, de van egy-két nagysebességű vonal is. A személyvonatok szinte kivétel nélkül motorvonatok, csak egyszer láttam mozdonyos menetet, az is egy Euro Night vonat volt. A tehervonatok élén leginkább TRAXX, illetve ES64F4 típusú mozdonyok voltak láthatóak.

A vasúti tarifák viszont horribilisek. Egy 34Km-es út átszámolva kb. 2300ft-ba kerül másodosztályon, ráadásul a vonatok belülről sok esetben úgy néznek ki, mint egy BDVmot, igaz legalább pontosan járnak. Én sajnos nem utaztam, de a kint levő ismerősöknek autó híján volt tapasztalatuk velük. Nem csodálom, hogy rengetegen járnak autóval, és biciklivel.