Karácsony 2014

Ismét az év modellekben leggazdagabb időszaka volt a karácsonyi. A 2014-es év elég jó magyar vonatkozású választékot biztosított, így volt miből szemezgetni.
Valószinüleg a legnagyobb és legjobb vétel a JC RailJet volt, egy teljes szerelvénykészlet, Taurussal (1116 238), egy vezérlőkocsival, és két betétkocsival.

JC RailJet basic edition

Ez egy Basic Edition szett, ami azt jelenti, hogy nem a speciális áramvezető kapcsolókkal van szerelve, hanem rendes cserélhetőkkel. Ennek számomra nagy jelentőssége van, lévén a szerelvényt így bármilyen vontatójárművel lehet mozgatni, és a kocsik is tetszőleges kapcsolóval láthatóak el, továbbá viszonylag olcsón beépíthető lesz az utólagos belső világítás is. Én a dobozban adott kengyeles kapcsolókat sima Roco rövidkapcsolóra cseréltem, de tervben van Viessmann 5048-as áramvezetős kapcsolók használata, a belső világítás miatt. Maga a szerelvény példás kidolgozottságú, nagyon szép a festése, és a feliratozásra sem lehet panasz.
RailJet 238

A vontatójármű hang nélkül, és valami hihetetlen egyenletes járással fut (JC minőség). Én a sima 8 pólusú dekódert tettem a mozdonyba, ennél a verziónál nincs sok értelme a 21 pólusú dekódernek. A vezérlőkocsiba is kell dekóder, ide egyszerű funkciódekódert kell szerelni (vigyázat! a sima mozdonydekóder motorkimenete károsíthatja az elektronikát, ha valaki ilyet szeretne használni, a motorkimeneteket le kell vágni a csatlakozóról). Én a mozdonnyal egy címre programoztam a vezérlőkocsit, de lehet használni a szerelvénycímzést is. Hogy ne világítsanak a mozdony szerelvény felőli lámpái, én az elektronikai kötögetés helyett egyszerűen egy fekete ragasztócsíkkal leragasztottam a panelen LED-eket (annó a Miniversumban is így oldottam neg a dolgot az ottani szerelvényeken), így nem kellett semmit sem szétvágni/leforrasztani.
Vezérlőkocsi

Pályára helyezés után TrainController-ben bekalibráltam a mozdonyt (sebesség, fékút), beállítottam a különböző paramétereit (súly, hossz, teljesítmény), majd a szerelvény kocsijait is hasonlóképpen felparamétereztem. Erre azért van szükség, mert ha meg vannak adva ezek a paraméterek, akkor a TC szimulálja a szerelvény súlyát, és sokkal élethűbb mozgás érhető el ezáltal.

A következő modell a Quabla által kiadott Simotra bérlemény tartálykocsi. Minőségre itt sem lehet panasz, pazarul feliratozott jármű, mindent kihoztak belőle, amit a Piko amúgy is szép alapmodellje engedett. Vele együtt négyre nőtt a tartálykocsi állományom, így már egy teljes szerelvény kiállítható belőlük.
Annó a 90-es években rengeteg ilyet láttam Dombóváron, és Kaposváron

Szépek lettek a feliratok

Quabla Simotra bérlemény

Nagy várakozás övezte az AlbertModell Slmpss kocsijait. Albert nagyon jól időzítette a megjelenést, így még a karácsony előtti héten a boltokba került a jármű. Hát, le a kalappal, hogy ezt sikerült összehoznia.
AlbertModell Slmpss

Nyugodtan mondhatjuk, hogy a külföldi gyártók felköthetik a gatyájukat, mert pazar modell érkezett a piacra. A kidolgozás, a minőség, és az apró részletek nagyon el lettek találva, és az ára is baráti. Rögtön két-két pályaszámmal került a boltokba, a két variáns (sima, és lemeztekercs szállítós), ami nagyon bölcs döntés. Én a sima verziót szereztem be, a 019-es NoHAB-os üzemi szerelvény mögötti használat céljából. Ezt a modellt azt hiszem senki nem fogja megköpködni a fórumokon, lévén nincs rajta mit.
részletek