NMJ Nohab hangszórócsere DigiTools hangvödörrel

#vasútmodell #mozdony #digitools

Az NMJ NOHAB-ok egyik gyenge pontja a gyári hangszóró, ami messze alulteljesít a többi megoldáshoz képest. A saját mozdonyomban korábban már lecseréltem a gyári megoldást egy Fuggerth Csörgőbe való hangszóró+hangvödör kombóra, ami ugyan jobb volt mint a gyári, de a hangereje még így is elmaradt az elvárttól. A  @DigitoolsElektronika  most előrukkolt egy új hangszóróval és hangvödörrel amit direkt ehhez a mozdonyhoz terveztek, ebben a videóban ezt építem be a mozdonyomba.

A hangszóró elérhető a gyártónál: https://digitools.hu/termek/miniatur-hangszoro-nmj/ és a hazai modellboltokban is.

Metropol EN vagonvilágítások

Volt egy kis időm, így elkezdtem beépíteni a Metropol EN kocsijaiba a világításokat. ACME vagonok, szóval nem egyszerű téma. A PKP 2. osztályba viszonylag könnyen bement egy HTech panel, csak két helyen kellett lecsípni az elválasztó-falakból (az ACME legendásan magasra készíti ezeket). A forgóvázból el lett távolítva a tárcsafék imitáció, és a gyári áramszedőlemezt is rendesen beállítottam, majd kétoldalú ragasztóval rögzítettem.

A PKP 2. osztályú ülőhelyes okozta a legkevesebb fejfájást

A fekvőhelyes kocsiba egy ESU panelt raktam, ez a kocsi is könnyen szétjött, itt nem kellett faragni sem.

A fekvőhelyes kocsiba viszonylag simán bele lehetett rakni a digitális világítást.
Tetszetős látvány a kidolgozott belső

Az igazi mumus a bautzeni háló volt. Itt volt minden is. A kocsi kasztnija több ponton pillanatragasztóval volt az alvázhoz rögzítve (gondolom, hogy ne álljon el annyira), a pengével történt kipattintás után sem akart engedni, összesen három helyre kellett gitárpengetőt tenni, mire nagynehezen lejött a kocsiszekrény.

A belső szépen meg van csinálva, még a zuhanyzóban lévő zuhanyfej is a helyén van (bár csak ennyi energiát fordítottak volna arra, hogy szépen fusson a kocsi). Mindenhol feliratok, tamponozott kilincsek, ágyak, festett függönyök. Pazar látvány.

Ott a zuhanyfej!
WC felirat, tamponozott kilincsek és apró feliratok mindenhol.
Ezt sem spórolta le a gyártó.
A belsőre nem lehet panasz. A futásra már annál inkább…

Egy ESU panel ment ide is, két helyen kétoldalú ragaccsal megfogatva szépen elfért.

A forgóváznál jött az újabb meglepi, a féktárcsa-imitációkat csak csípőfogóval lehetett eltávolítani, és egy tengely közben réz csapágyastól kipotyogott. Miután összelapátoltam, és visszaragasztottam a csapágyakat, ide is beraktam az áramszedőlemezeket, majd még kaptak a tengelyek némi kenőanyagot a nyikorgás elkerülésére.

Ezek csak csípőfogóval jöttek le, be volt mind ragasztva…

A végeredmény egész jó lett szerintem, de kb. 2x annyi idő egy ilyen ACME kocsit ellátni világítással mint egy bármilyen másikat.

A bautzeni háló kivilágítva.
Ez a három kocsi készült el most.

Vasútmodell tamponfeliratok eltávolítása DLE 90-el

#vasútmodell #barkácsolás

Ebben a videóban azt mutatom be hogy miként távolítottam el tamponfeliratot egy kocsiról. A videóban látható GOSA kocsi eleve hiányos, alkatrésznek, és átfestésnek vásároltam.

A tamponeltávolításhoz a LuxModellbau DLE90-es folyadékát használtam, ami itthon a VMC-ben szerezhető be: https://vasutmodell-centrum.hu/lux-modellbau-9002-dle-90-100ml-tamponfelirat-eltavolito-folyadek

Egy GOSA kocsi megmentése

Még évekkel ezelőtt vettem két alváz nélküli roncsként árult MÁV GOSA kocsit, amik eddig a fiókban hevertek, és várták sorsuk jobbra fordulását. Mostanra lett időm velük foglalkozni, a két járműnek két külön sorsot szántam. A rosszabb állapotú kocsiból új színterves GOSA kocsi lesz majd később, a jobb állapotú kocsit pedig most helyreállítottam.

Egy AC kerekekkel ellátott DB IC kocsi volt a donor, amit a jófogáson találtam. Direkt lepusztult állapotú kocsit kerestem, csak az alváz kellett nekem belőle ehhez a kocsihoz (és a tető a másikhoz). A Roco elég modulárisan készítette el a kocsicsaládot, sok alkatrész így teljesen csereszabatos.

A donornak használt DB kocsi maradéka

A DB kocsi alvázát légecsettel feketére fújtam, hogy passzoljon a MÁV jármű alá.

A GOSA kocsi alapvetően picit viseltes állapotban volt, ami nagyon látványos volt, azok az erősen kopott ablakkeretek voltak.

Az ablakkeretek meglehetősen kopottak voltak

Az volt az ötletem, hogy ezt a kocsit az érkezéskori állapot szerintire csinálom meg, így az ablaksorok kiszedése után a kasztnin található ablakkeretet fekete alkoholos filccel kihúztam.

Egyszerű a javítás, fekete alkoholos filcet használtam.
A javított fekete ablakkeretek, a gyártáskori állapotnak megfelelően.

Egy kb. 15 perces munka volt az egész, utána letörölgettem a járművet, visszaraktam az ablakokat, és a belsőt a DB kocsi alvázára helyeztem, majd összepattintottam, végül kicseréltem az AC kerekeket DC-re.

Ennyi, kész is a megmentett jármű. A tetőn itt ott van némi kopás, de tervezek egy enyhe koszolást, az majd elrejti a maradék hibát.

A végeredmény így néz ki, egyedül az ütközőket kell már csak pótolni

Kb 16 ezer forint volt mindennel együtt a projekt, és így lett egy + GOSA kocsim, jól jön a Bartók EC-be majd 🙂