TrainController + DigiSignal M4 beállítása a terepasztalomon

#DigiTools #MÁV
Ebben a videóban bemutatom nektek, hogy miként állítottam be a DigiTools DigiSignal M4-el vezérelt bejárati jelzőket a TrainController programban, hogy a MÁV szabványnak megfelelő jelzésképeket adják.

U.i.: Igen tudom, a dimmelés itt még be volt kapcsolva, azt majd leszedem, hogy még véletlenül se legyen olyan pillanat a jelzésképek váltása között, amikor egyszerre világítanak.

Terepasztal Tervezési Tapasztalataim – 3. rész

#terepasztal #tervezés #vasútmodell
A harmadik részben a sínrendszerekről és magáról a konkrét tervezésről beszélek nektek, és osztom meg a tapasztalataimat. A videóban tartok egy konkrét bemutatót is egy kezdő terepasztal tervezésével.

Vonatbemutató – Helikon InterCity 2009

A mai videóban a 2009-es év egyik meglehetősen szokatlan összeállítású vonatát mutatom be nektek, a Budapest-Keszthely között közlekedő Helikon InterCity-t. A szerelvény Lengyel PKP és Cseh CD kocsikból volt kiállítva ebben az évben.

Az alábbi videók adták az ötletet a vonat összeállításhoz:
V43-as vontatással: https://youtu.be/KjsYZpPwB40
V63-as vontatással: https://youtu.be/qLKHqJ0wnd8
Taurus vontatással: https://youtu.be/hITk4BBfHug

„Csak egyben eladó”

Gondolom ismerős a címben szereplő mondat mindenkinek aki börzézett az elmúlt években. Nekem is. Nem tudom ki hogy van vele, de szerintem az egyik leginkább bosszantó dolog, és nem csak hazai oldalakon, hanem pl. az eBay-en is egyre inkább jelen van.

Ahogy gyűjtögetem szépen a különböző nemzetközi és hazai járműveket, időről időre belefutok olyanba, hogy egy-egy hiányzó járművet meghirdetnek, azonban több másik, jellemzően már nekem meglévővel vagy számomra érdektelennel együtt lehet csak vinni, külön nem. Nem, most nem a kompletten egyben kapható szettekről beszélek, mint a Hungária, vagy a Meridian, hanem olyanokról, hogy pl. 5 MÁV GOSA kocsi, 4 egyforma pályaszámú (természetesen a 005-ös), és egy másik pályaszámú, ami nekem kell(ene). És jön a dilemma: 4-5 kocsi egyben, nekem belőle csak egy kell, az ami nincs meg. 100 ezres ár az egészért. Megvegyem, majd utána adogassam el belőle ami nem kell? Vagy hagyjam, és majd lesz eladó külön is? Jó kérdés. Az eladók általában nem állnak kötélnek. Jönnek az olyanok, hogy „ha nem megy el így megtartom„, meg a „nem akarok egyesével a postára járni a kocsikkal” és a „nincs nekem időm dobozolgatni egyesével őket” valamint a „nekem ez így egy szett„. Volt olyan, akinek mondtam, hogy engem az sem érdekel, ha majd egy hét múlva a másikakkal egyben adja fel, nem kell ezért az egyért postára menni. elutalom neki előre, aztán küldi amikor neki megfelel. Nem. Nem jó. Hát OK, akkor inkább hagyjuk. Majd lesz másik.

A legextrémebb amiket látok azok a különböző mixek. Valami DB-s mozdony, néhány váltó, egy fél körpálya, meg két teherkocsi, vagy pl. „komplett gyűjtemény” millió össze-vissza járművel, milliós áron. És természetesen „csak egyben”.

Én ezt soha nem fogom megérteni. Adtam már el néhány dolgot, és szerveztem össze találkozót már el egy darab R4-es ívért meg egy váltóért is, tettem kerülőt hazafelé, 2 csörgő kerék okán, és oldottam meg hétvégén családlátogatás felé odaúton dekóder eladást is. Én mindig belegondolok abba, hogy sokszor van az ember a modellezésben úgy, hogy már csak egy-két dolog hiányzik, és nem csak jármű. Akár egy sín, egy állítómű, stb. Ennyire azért szerintem lehetünk rugalmasak nem?