Plafontapasztás, és Multimaus

Rászántam magam, hogy végre valahára megcsináljam a felső-vezeték kifuttatását az alagútban, hogy végig felengedett csápokkal közlekedhessenek villanygépeim. A művelethez először szét kellett szednem az asztalt, majd a szoba közepén újra összerakni, hogy rendesen hozzáférjek az alagúti szakaszhoz.

A kifuttatást viszonylag egyszerűen oldottam meg, ahogy azt a mellékelt ábra is mutatja, egyszerűen fogtam egy Viessmann oszlopot, az alsó tartót levágtam, és a felső tartóra illesztettem a drótot. Mentem egy pár kört mindegyik mozdonyommal, majd némi igazítgatás után késznek nyilvánítottam a dolgot.


Ha már hozzáfértem az alagúthoz, ki is tisztítottam azt. Sokkal kevesebb por volt, mint amit vártam, viszont a sínekre ráfért a „radírozás”. A település felőli oldalról készítettem egy-két képet az állomásról.


Ahogy beköszöntött az ősz, és egyre rövidültek a nappalok, be kellett látnom, hogy a szobám világítása nem elégséges a terepasztalomnak, így beszereztem egy fali spot-lámpát, és felszereltem az asztal fölé. Egy 60 LED-es spot égőt raktam bele, és lőn világosság…

A börze topikon sikerült szert tennem egy Multimaus szettre. Igazándiból már régóta kacérkodtam, a Piko Digi1 lecserélésével, de startkészletet nem akartam venni, csak úgy önmagában a Roco rendszer meg újonnan drága (vagy nem lehet kapni), úgyhogy figyeltem a börzét, és a megfelelő pillanatban lecsaptam.

A különbség ég, és föld a részletekbe nem akarok belemenni, hisz’ annyian megírták már, hogy miként működik. Számomra a lényeg az, hogy sokkal könnyebben kezelhetőek a járművek, és nagyon hasznos, hogy a cucc kiírja, hogy éppen melyik gépet vezetem. Sokat segít az is, hogy nem kell minden alkalommal elővennem a LokProgrammer-t, amikor tandem Teknős menetet szeretnék csinálni, csak átírom a mozdonyban CV19-et, és mehet is a csatolt üzem. Lényeg, a lényeg, jó vétel volt.

Járműbeszerzések

Az utóbbi időben egy kicsit megfeledkeztem az időközben beszerzett modelleket feltenni a blogba (viszonylag el voltam foglalva a Traxx-al, és az IC kocsival), ezt pótlom most.
Kezdjük a legrégebbivel: Albertmodell, Habiis. Az első börzén szeretem be, igazándiból nem is ezért mentem oda, de végül annyira megtetszett élőben, hogy nem bírtam ellenállni a kísértésnek, és megvettem. Nagyon komoly antikolást végzett Albert (vagy inkább Ricsi?), aminek az eredménye megszólalásig hasonlít a kocsi eredetijéhez.


Az Új Buda Centeres kiállítás alkalmával sikerült szert tennem a Rivarossi gabonás-kocsijára. Szintén nem tervezett beszerzés volt, de mint az előzőt, ezt sem bántam meg. Egészen meglepődtem, hogy milyen minőségű a modell (árához képest). Éles, pontos feliratok, szépen kidolgozott korlátok, részletek, szóval egybe van ez is.


A legújabb jármű pedig a Tillig ABy halbi. Ez nem a kis szériás kiadás, hanem a gyári, javított, immár mindkét oldalán helyes pályaszámmal, és GP200-as forgóvázzal. A szokásos halbis megjelenés, minőségileg is teljesen átlagos modell, a Tillig hozta az alapot (remélem a jövőben nem lesznek ilyen bakik), nagyon jól mutat a V43 mögött másodosztályú, és bicikliszállító társával.


Intercity projekt #2

Most, hogy végre van átlátszó vizes matricám, neki tudtam kezdeni, az IC kocsim végső befejezésének. Első körben a Nyugatiban kiszemeltem magamnak egy kocsit, és lefényképeztem a logót, és a pályaszámot, majd némi Photoshop-bűvölés után már kész is volt a nyomtatandó felirat. Egész sokat fejlődtem a Traxx-os matricák óta, most már másodjára sikerült jó feliratot nyomtatni, ami nem folyt szét.
A felragasztás már rutinosan ment, az eredmény egész jó lett. Az ajtókra is találtam kevésbé gagyi megoldást, mint ami volt, egyszerűen fotópapírra kinyomtattam a megfelelő méretű (CAF kocsikról vett minta alapján készült) alapot, majd felragasztottam, és kész is vagyunk!
Illetve az ablakok még mindig nem jók, de reményeim szerint a jövő héten eljutok majd a lézeres plexivágóshoz, és végre erre is pontot tehetek.

Matrica és egyéb

A múlt héten sikerült végre valahára vizes matrica alapot szereznem, így folytatni tudtam több, abbamaradt projektemet (Traxx, M62, IC kocsi). Első körben a Traxx-ot láttam el pályaszámmal, és Trakciós logóval.

A nyomatás sikerült, a pályaszám tökéletes lett, viszont sajnos a nyomtatóm képességei miatt a logó sárgája eléggé áttetsző lett, így ugyan papíron jól mutatott a cucc, felrakva lényegesen sötétebb, mint aminek kellett volna lennie, így kicsit furán néz ki, de mivel sajnos nem tudok fehér alapot nyomtatni, marad ilyen, amíg nem találok jobb megoldást.
Egy másik projektet is befejeztem, mégpedig a 265-ös Szergejt, aki végre megkapta a MÁV logót az elejére.

A múlt hétfőn volt egy bemutató a Nyugati Pályaudvar 10-es vágányán, ide is ellátogattam, és készítettem pár képet is: