Modellbemutató: Roco Budamar Vectron

#vasútmodell #mozdony #roco

A videóban a Roco Budamar Vectronjának H0 építési nagyságú modelljét mutatom be nektek röviden.

Gyártó: Roco
Vasúttársaság: Budamar group
Korszak: VI.
Pályaszám: 91 56 6383 220-1
REV: Ba 02.08.22
Cikkszám: 70070
Kiadás éve: 2023

A modell nem saját, a bemutató erejéig kaptam kölcsönbe.

DigiTools MÁV M63 „Gyík” hanganyag teszt

#vasútmodell #máv #mozdony

A videóban a  @DigitoolsElektronika  frissen megjelent DigiSound 5 hangdekóderekre készült MÁV M63-as hanganyagát teszteltem le és mondom el róla a véleményemet.

A bemutatóhoz egy ArtModell (elérhetőség: https://www.facebook.com/Artmodellmakett) által koszolt MTB M63-ast kaptam kölcsönbe.

A gyártó anyaga a hanganyagról itt tekinthető meg: https://youtu.be/1Og40rElwI8?si=c4av1uUTpVwSspVR

NMJ Nohab hangszórócsere DigiTools hangvödörrel

#vasútmodell #mozdony #digitools

Az NMJ NOHAB-ok egyik gyenge pontja a gyári hangszóró, ami messze alulteljesít a többi megoldáshoz képest. A saját mozdonyomban korábban már lecseréltem a gyári megoldást egy Fuggerth Csörgőbe való hangszóró+hangvödör kombóra, ami ugyan jobb volt mint a gyári, de a hangereje még így is elmaradt az elvárttól. A  @DigitoolsElektronika  most előrukkolt egy új hangszóróval és hangvödörrel amit direkt ehhez a mozdonyhoz terveztek, ebben a videóban ezt építem be a mozdonyomba.

A hangszóró elérhető a gyártónál: https://digitools.hu/termek/miniatur-hangszoro-nmj/ és a hazai modellboltokban is.

TrainController: félautomata menetrend V43-as IC vonathoz

#vasútmodell #terepasztal #traincontroller

Ebben a videóban azt mutatom be, hogy miként készítettem egy gombbal indítható menetrendet a V43-as IC vonatomhoz TrainController-ben. Azt szerettem volna megvalósítani, hogy a szerelvény egy gombbal indítható legyen úgy, hogy indulás előtt a mozdony felkapcsolja a megfelelő fényeket, és hangot, majd elinduljon, illetve menet közben a megfelelő helyeken különféle hangokat adjon ki.

A feladatot természetesen máshogy is meg lehet oldani, én az itt bemutatott módszert választottam.

Az új Digitools NOHAB hang és Piko NOHAB hang összehasonlítása

Ebben a videóban a DigiTools új NOHAB hangját mutatom be nektek, és hasonlítom össze a PIKO NOHAB hangjával.

A régebbi 5-ös hangdekóderekre egyenlőre csak a gyártónál lehet feltölteni a hangot. A DigiProgrammer még nem támogatja a fájl mérete miatt az otthoni feltöltést.

Amit érdemes figyelembe venni, hogy az NMJ mozdonyoknál célszerű cserélni a gyári hangszórót, akár egy sima kis kocka + hangvödörre (ahogy én tettem), de hamarosan kapható lesz megfelelő hangvödör hozzájuk.

A DigiTools bemutatója a hanganyagukról: https://youtu.be/3krt7HqgU4o

Metropol EN vagonvilágítások

Volt egy kis időm, így elkezdtem beépíteni a Metropol EN kocsijaiba a világításokat. ACME vagonok, szóval nem egyszerű téma. A PKP 2. osztályba viszonylag könnyen bement egy HTech panel, csak két helyen kellett lecsípni az elválasztó-falakból (az ACME legendásan magasra készíti ezeket). A forgóvázból el lett távolítva a tárcsafék imitáció, és a gyári áramszedőlemezt is rendesen beállítottam, majd kétoldalú ragasztóval rögzítettem.

A PKP 2. osztályú ülőhelyes okozta a legkevesebb fejfájást

A fekvőhelyes kocsiba egy ESU panelt raktam, ez a kocsi is könnyen szétjött, itt nem kellett faragni sem.

A fekvőhelyes kocsiba viszonylag simán bele lehetett rakni a digitális világítást.
Tetszetős látvány a kidolgozott belső

Az igazi mumus a bautzeni háló volt. Itt volt minden is. A kocsi kasztnija több ponton pillanatragasztóval volt az alvázhoz rögzítve (gondolom, hogy ne álljon el annyira), a pengével történt kipattintás után sem akart engedni, összesen három helyre kellett gitárpengetőt tenni, mire nagynehezen lejött a kocsiszekrény.

A belső szépen meg van csinálva, még a zuhanyzóban lévő zuhanyfej is a helyén van (bár csak ennyi energiát fordítottak volna arra, hogy szépen fusson a kocsi). Mindenhol feliratok, tamponozott kilincsek, ágyak, festett függönyök. Pazar látvány.

Ott a zuhanyfej!
WC felirat, tamponozott kilincsek és apró feliratok mindenhol.
Ezt sem spórolta le a gyártó.
A belsőre nem lehet panasz. A futásra már annál inkább…

Egy ESU panel ment ide is, két helyen kétoldalú ragaccsal megfogatva szépen elfért.

A forgóváznál jött az újabb meglepi, a féktárcsa-imitációkat csak csípőfogóval lehetett eltávolítani, és egy tengely közben réz csapágyastól kipotyogott. Miután összelapátoltam, és visszaragasztottam a csapágyakat, ide is beraktam az áramszedőlemezeket, majd még kaptak a tengelyek némi kenőanyagot a nyikorgás elkerülésére.

Ezek csak csípőfogóval jöttek le, be volt mind ragasztva…

A végeredmény egész jó lett szerintem, de kb. 2x annyi idő egy ilyen ACME kocsit ellátni világítással mint egy bármilyen másikat.

A bautzeni háló kivilágítva.
Ez a három kocsi készült el most.