Roco MÁV-START 470 009: a sztenderd Teknő

Beszereztem egy 009-es START-os teknőt, ennek az apropóján gondoltam most inkább írok róla, mert összességében nem egy nagy újdonság a mozdony.

Amiben fejlesztett a Roco a legutóbbi MÁV-os kiadás, a 003-as Trakciós óta, az a mozdony elektronikai panelje, és pár apróság volt.

Felül a régi alul az új panel

A régi, kicsit kesze-kusza panelt lecserélték egy teljesen újra, ami sokkal letisztultabb, és átláthatóbb. Összetéveszthetetlen helyen van a Plux22 csatlakozó, és középen két mikrokapcsoló, amivel analóg üzemben le lehet tiltani a végzárfényeket. Ami nem volt sajnos egyértelmű (mivel a használatiban lévő képen nem az új panel szerepelt), az a négy forrasztási pont, ide nem hangszóró, hanem extra kondenzátorok jöhetnek, merthogy a hangszórók a panel alá költöztek, ahol rögtön kettőnek való hely is van, behelyezésükhöz forrasztás nem szükséges, viszont a panelt le kell csavarozni, és a kis érintkezőkkel felfelé kell a két kis téglalap alakú mélyedésbe berakni a seltech kocka csipogókat, így a nyák alján lévő érintkezők a panel visszahelyezésekor pont jó helyen fognak érintkezni a hangszórók érintkezőivel.

A két kockahangszórót oda a panel alá kell behelyezni, forrasztás nem szükséges, a két kis fém rugó a panelen kialakított kontakt ponthoz ér miután visszahelyezzük azt

Minden más téren a Roco hozta a szokásosat, egyedüli fejlesztés annyi volt, hogy a vezetőállás már nem teljesen egyszínű, hanem maga a pult is meg van festve kék színnel.

START mozdony, START kocsik, 2014 utáni állapotok modellezésére tökéletes választás ez a kiadás

Aminek még örültem, az a régi Roco motor volt középen (egy ideje már áttértek a kínai motorokra Roco-ék is) illetve a meó cetlije volt a dobozban. Végre úgy néz ki újra foglalkoznak az ilyen apróságokkal, mint minőségellenőrzés. Aminek nem örültem, az a kis kiegészítők, kifejezetten az első szélvédő alatti kapaszkodók, és a légtömlők felszerelése volt, a 003-ason valahogy könnyebben a helyükre mentek ezek az alkatrészek, hiába gondolom már kopik a szerszám.

A 003-as Trakcióstól el fogok búcsúzni, sajnos annyira rövid ideig volt abban a feliratozási kivitelben a mozdony, hogy nem sokat használtam az utóbbi időkben, ez a gép viszont 2014-től a mai napig így nézett ki, minden elé is jó, nekem ez volt a fő szempontom.

Gyártó: Roco
Vasúttársaság: MÁV-START
Korszak: VI.
Pályaszám: 91 55 0470 009-6
Honállomás: Budapest Ferencváros
REV: FC 03.06.19.
Cikkszám: 73522

Vonatok a terepasztalon

A jelen vasútja a főszerepben a mai videóban. VI. korszakos szerelvények: GYSEV Taurus, Vectron, START-os Gigant, és TRAXX, valamint egy ÖBB Taurus hozzájuk illő szerelvényekkel, hangosbemondással.

Szerelvények:
MÁV-START 630 034 – vegyes tehervonattal
MÁV-Trakció 480 001 – gyorsvonattal
GYSEV 470 502 – EN vonattal
GYSEV 471 501 – Rába InterCity vonattal
ÖBB 1116 179 – gabonás tehervonattal