Asztalbővítés vol.1

Elérkezik mindenkinél az idő, amikor a régi kedvelt asztala már nem tudja befogadni az egyre gyarapodó gördülőállományát. Ekkor két lehetőség kínálkozik a modellezző számára: vagy új, nagyobb asztalt kezd el építeni, vagy a már meglévőt bővíti, már amennyiben rendelkezésre áll hozzá a megfelelő hely. Én ez utóbbit választottam, lévén a szobában bőven van helyem, és az asztalom kialakítása lehetővé tesz némi bővítést (no, meg mert nem lenne szivem elbontani a kis asztalomat).
A pályatervben még annó hagytam egy lehetőséget a tárolóállomás utáni ívben egy íves váltó beépítésére, amivel ki lehet hozni a síneket az asztal széléig. Némi bontás után be is építettem a Piko-A ívesváltót, majd folytatásként egy Peco Settrack egyenes váltót. Azért esett erre a választásom, mert a bővátést Roco Geoline sínekből terveztem elkészíteni, ahol a váltók 22,5 fokosak, és a Peco váltó is pont ekkora szögű (meg mert kevés a hely). A váltó egyik végén Piko-A, a másikon némi emelkedés után pedig Geoline sínek vannak. Melegragasztóval rögzítettem szépen a vágányokat a megfelelő pozícióba, majd elektromosan is bekötöttem őket. Előre fúrtam egy lyukat a padló alatti Peco állítóműnek, amit a sínek rögzítése után be is szereltem.


A bővítés egy 40×185 cm-es helyen nyugvó öt vágány + egy kihúzó csonka felépítésű fejállomás lett. Három vágány mozdony + 3 Z1-es kocsi hosszúságú, a maradék pedig mozdony + 2 kocsi hosszú vonatokat tud befogadni. Nem kellett szerencsére sokat bajlódni a vágányok fektetésésvel, a kiszigetelés, és az elektromos bekötés után már használhatják is a vonatok, habár egyenlőre csak kézi váltóállítással, és foglaltságérzékelés nélkül. Tervben van a terep kiépítése, sínek festése, peronépítés is, majd ahogy lesz rá időm, haladok velük.

Az állomás beüzemelésével pedig végre elköltöztek a szerelvényeim a polcokról, és dobozokból a pályára. Már látom, hogy a váltóállítóművek, és a foglaltságérzékelés beszerelése után nagyon jó kis menetrendeket lehet majd irogatni 🙂